Koor zingt sterren van de hemel

Recensie van het concert in Hippolytushoef op 10 november 2007, ter gelegenheid van 75 jaar Afsluitdijk, door Noor Hartsuijker:

"De oude meester kan het nog steeds: André Kaart maakt een uitzonderlijk vitale indruk. Hij zal toch zeker ruim vijftig jaar met zijn vak bezig zijn. Hij praat het programma aan elkaar en de teksten geven blijk van een grote algemene ontwikkeling. Leuk om te horen. Het Westfries mannenkoor vaart hier wel bij. Ruim vijftig heren zingen moeiteloos in het Russisch, Tsjechisch, Frans, Duits, Engels en Nederlands. Er is kennelijk veel aan de stijl van de composities gewerkt. Want Russchisch klinkt Russisch, enzovoort. Het is de afwerking waarin de kwaliteit tot uiting komt.

Vandaag de première van het lied over de Afsluitdijk van het duo Henk Cornelisse (tekst) en Dirk Keijzer (muziek). Wat een gave, om zo'n prachtige poëtische tekst te schrijven over zoiets prozaïsch als een dijk. Je zou zweren, dat het om stenen gaat om een hoeveelheid klei en blubber. Echter 'Steen voor steen komt Friesland dichterbij': het beeld is dat van de zwoegende arbeider. De muziek verklankt dit meer dan fraai. Er is ook humor: we horen de motorbootjes puffen en de stoomfluit blazen. Het refrein is om mee te zingen. Dit werk klimt duidelijk boven de kwaliteit van een gelegenheidswerkje uit: een blijvertje.

Maar eerst zingt het koor Slavische liederen van diverse componisten. Het koor zoemt. Prachtig. Heel vast is ook solist Hans van Niekerk. Hij heeft een zeer goede stem. Het klinkt als een klok. Van Niekerk is wat men noemt een gevorderde amateur, maar met de kwaliteiten van een professional. Hij oogst veel bewondering. Ook de tenorsolist (Arie Langedijk, BW.) mag er zijn. We horen Schubert en twee operakoren van Verdi en Bellini.

Van Grieg zingt men 'Landerkennung'. In de negentiende eeuw nam het nationaal bewustzijn van de meeste Europeese landen toe. Ook in de muziek is dat merkbaar. De muziek van Grieg is hier een voorbeeld van. Het thema is de oude koning Trygvason die van Engeland naar Noorwegen vaart om daar zijn koninkrijk te vestigen. Veel woeste baren onderweg. En als vanzelf sluit hier het lied over de Afsluitdijk op aan. Het begeleiden van een koor vraagt bijzondere vaardigheden. Rinus Groot kan dat uitstekend. Nimmer te luid, altijd op tijd. Steunend waar het moet. Zeer muzikaal. Samen met Loes Geusebroek speelt hij twee Slavische dansen van Dvořák voor vierhandig klavier. De liederen die volgen zijn ook van Dvořák en worden ook vierhandig begeleid. Het programma eindigt met een lichte noot: medleys van Franse chansons, filmsongs in het Amerikaans en een Hollandse medley. Om te eindigen met Ramses Shaffy's 'We zullen doorgaan'. En dat moeten ze dan ook maar doen."