List maakt veel indruk

Concert door het "Westfries Mannenkoor", in samenwerking met het vrouwenensemble "Westfrisia", en het Grieks ensemble "Omonia". Gehoord in de Oosterkerk te Hoorn op zondagmiddag 22 april. Speciale gaste was Liesbeth List, het geheel o.l.v. André Kaart. De Oosterkerk (HOORN) was vrijwel geheel bezet.

Alhoewel een rode draad deze middag maar moeilijk vindbaar was, kende dit concert een aantal hoogtepunten, waardoor gesteld mag worden dat afwezigen beslist iets bijzonders hebben gemist.

Het mannenkoor opende met een aantal bekende frasen uit opera’s van Verdi, en zeker in het "Krijgerskoor", was hoorbaar en zichtbaar dat koor en dirigent elkaar nog immer goed begrijpen. Hans van Niekerk vertolkte een prachtige solo als Hogepriester uit Nabucco.

Het ensemble "Westfrisia" gaf een extra cachet met sopraan- en altklanken, compliment voor de bijzonder mooie lage soloalt.

Het ensemble "Omonia" bestaat uit liefhebbers die zich richten op de Griekse muziekcultuur. Het zong met begeleiding van gitaar, mandoline, accordeon en cello.

Het repertoire beslaat een aantal verzetsliederen van Milos en Janis Theodorakis, Griekse klanken. Ook anno 2007 wordt deze keuze hogelijk gewaardeerd door de luisteraars.

Het optreden van Liesbeth List was volgens velen fenomenaal. Zij zong de "Mauthausen-cyclus" van Mikis Theodorakis, en deed dat al in 1967 voor de eerste keer. Zij heeft deze cyclus ooit al eens opgenomen en List zingt dit werk de laatste jaren regelmatig, vooral op herdenkingsbijeenkomsten op 4 mei.

Maar ook hedenmiddag in de Oosterkerk was haar zang bijzonder indrukwekkend, en heeft de inhoud (Nederlands gezongen), nog altijd een grote impact op de luisteraar.

Ook na de pauze behield de sfeer iets plechtigs, daar in zang van zowel het mannenkoor, als van "Omonia", de dood meerdere malen werd benadrukt.

Een tweede optreden van Liesbeth List sloot dit concert af op een wijze die bij het publiek een hartelijk en zeer warm applaus ontlokte. Een toegift houdt Hoorn tegoed, want ook Liesbeth List zelf was onder de indruk van de Mauthausencyclus en de doodse stilte en grote aandacht waarmee het Hoornse publiek haar zang had gewaardeerd.

Het "Westfries Mannenkoor" en alle andere medemusici, mogen een geslaagd en mooi concert bijschrijven in hun muziekhistorie.

WIM MEILOF