Mannenkoor

Jubileumconcert bij het 60-jarig bestaan van het Westfries Mannenkoor op zaterdag 26 november in de Schouwbug Het Park te Hoorn. Medewerking het vrouwenensemble "Westfrisia", en Arjen Wiering tenor. De begeleiding was in handen van Rinus Groot piano en een combo o.l.v. Bob Zimmerman. Dirigent André Kaart. De zaal was uitverkocht.

Het concert van deze avond viel duidelijk uiteen in twee delen die één ding gemeen hadden: goede presentatie, prima uitvoering, fraai van toon en boeiend om te beluisteren. Voor de pauze zong het Mannenkoor drie liederen van Schubert, zonder meer goed met een paar uitstekende solo's van Arjen Wiering, die over voldoende volume beschikt om samen met het koor te "wedijveren". De gezongen operakoren daarna, gezongen met verschillende solisten uit het koor, en Joke Oud, waren een streling voor het oor, sonore samenklank, veel expressie in zowel piano als forte, correcte begeleiding en dus veel waardering uit de zaal.

Het toevoegen van het vrouwenensemble betekende dat de eerste boventonen van de mannenstemmen nu een octaaf hoger verrijkt werden en dat gaf een extra fraaie dimensie aan het gehele klankspectrum. Vooral het "krijgerskoor" uit Norma werd fijnzinnig ten gehore gebracht.

Na de pauze veel herkenbaarheid uit de laatste 50 jaar cultuurontwikkeling in brede zin des woords, samengevat in een achttal medleyblokken speciaal gearrangeerd voor dit 6o-jarig bestaan door Bob Zimmerman, en voor het Mannenkoor dus een primeur. Vocaal verre van eenvoudig, voor de dirigent een tandje extra, uitstekend combo en voor de zaal de éne verrassing na de andere. Bekende tunes als 007, Star Wars, Pink Panter, Porgy & Bess en The West-Side-Story en vele andere, brachten de zaal in verrukking. Hoogtepunt was de Nederlandse medley met als vierde melodie "Wij zullen doorgaan" van Ramses Shaffy, het motto van het Westfries Mannenkoor voor de aanstaande jaren, en dat wilde het publiek meer dan éénmaal horen. Om een collega uit 1947 te citeren: "Het was een avond van hoog kunstgenot"

WIM MEILOF
West Fries Dagblad, 28 november 2005