Traditioneel Kerstconcert Westfries Mannenkoor

Tweede Kerstdag 2004, Oosterkerk - Hoorn

Ook in 2004 zal het Westfries Mannenkoor weer het traditionele kerstconcert uitvoeren op 2e kerstdag in de Oosterkerk in Hoorn. Het vrouwenensemble "Westfrisia" zal dit jaar als vanouds haar medewerking verlenen. Vaste bezoekers weten de kerstmatinee's jaarlijks erg te waarderen. Jaarlijks brengt het Westfries Mannenkoor een sfeervol concert met veel muziekstukken die goed passen in de kerstsfeer. Ook dit jaar kunt u weer op dit concert rekenen: naast delen uit het Kerstoratorium van Saint-Saens én delen uit de Messe de Minuit van Charpentier - beiden Franse componisten - brengt het Westfries Mannenkoor u een aantal kerstliederen speciaal voor mannenkoor gearrangeerd door de Engelse componist Vaughan-Williams. Daarnaast heeft dirigent André Kaart een aantal tamelijk onbekende, maar verrassende kerstliederen op het programma gezet die het mannenkoor en het vrouwenensemble gezamenlijk zullen uitvoeren.

Dit jaar staat een zelden uitgevoerd muziekstuk van Anton Bruckner op het programma: Abendzauber voor mannenkoor, vrouwenensemble en tenorsolo. Ook zullen werken van Schubert en Verdi worden uitgevoerd. Solistische medewerking aan dit concert zullen verlenen sopraan Bianca de Heer, tenor Arjan Wiering en bariton Hans van Niekerk.

Het Westfries Mannenkoor staat onder leiding van dirigent André Kaart, die het koor al ruim 28 jaar leidt. Begonnen in 1976 dirigeert hij als altijd met veel enthousiasme en bevlogenheid voor de 28e maal het jaarlijkse kerstconcert. Dat dit concert een echte traditie blijkt uit het feit dat het Westfries Mannenkoor sinds 1970 onafgebroken de 2e kerstdag dit matinee-concert op het programma heeft staan. Dit jaar dus voor de 35e maal! Het Westfries Mannenkoor wordt sinds 1992 begeleid door Rinus Groot en repeteert wekelijks in de Ned Hervormde Kerk te Wognum. De leden van het koor komen niet alleen uit heel Westfriesland, maar komen uit een groot deel van Noord-Holland: Het koor treedt zowel binnen als buiten Westfriesland met veel succes op en heeft tevens een groot aantal buitenlandse concerten in o.a. Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Spanje uitgevoerd. Een van de hoogtepunten betrof het verzorgen van de gezangen tijdens de hoogmis in de kathedraal van Barcelona. Deze dienst werd destijds rechtstreeks op de Spaanse radio uitgezonden.

Indrukwekkend was het optreden tijdens de markeringsdienst ter herdenking van de legionella-slachtoffers van de Westfriese Flora in 1999. Het koor heeft naast de concerten diverse radio- en televisie optredens gedaan en presenteert zich met een uitgebreid muzikaal scala. Het repertoire loopt van Slavische mannenkoormuziek tot negro-spiritual; van operakoren tot werken van Nederlandse componisten; ook 20e eeuwse muziek heeft zijn plaats in het repertoire van het koor alsmede werken van meer of minder bekende klassieke componisten als Mozart, Schubert, Rossini, Verdi enz. Veel van deze muziek is vastgelegd op LP en meer recentelijk op een vijftal CD's. De kerst CD "Als sterren stralen" en de laatste CD "Trösterin Musik" zijn nog verkrijgbaar. Informatie hierover vindt u op onze website: www.westfriesmannenkoor.nl

Kaarten:
Wij hopen u te zien op zondag 26 december 2004 's middags om 14.30 uur in de Oosterkerk, Grote Oost in Hoorn. De toegang bedraagt € 10,--.
Kaarten kunt u telefonisch reserveren onder nummer 0229-243192 of 0226-351360.
Kaarten kunnen ook afgehaald worden bij H.van Niekerk, Karos 47, Hoorn; Mw G.Mooy, Herenweg 37, Hoogwoud; A.Langendijk, Wipbruglaan 14, Spanbroek (0226-351699); J.van Diepen, Hooiberg 26, Westwoud (0228-561972); K.Neuvel Meidoornlaan 20, Grootebroek (0228-513556) en T.Stokkermans, Kaagweg 9 Wervershoof (0228-582082). Aan de kerk begint de kaartverkoop om 13.30 uur. Dit concert zal nogmaals worden uitgevoerd op 2 januari 2005 's middags om 14.30 uur in de Ned. Hervormde kerk van Uitgeest.