Persbericht Westfries Mannenkoor 1 maart 2015 Venhuizen

Het Westfries Mannenkoor is opgericht op 20 november 1945 onder de naam “de verenigde Westfriese Zangers”. Al snel heeft het koor een stevige plaats in het Westfriese muziekleven weten te veroveren. In 1971 is de naam veranderd in “Westfries Mannenkoor”. Met de komst van dirigent Andre Kaart in november 1976 werden nieuwe muzikale wegen ingeslagen. Er volgden muzikale reizen naar België, Oostenrijk, (het toenmalige) Tsjecho-Slowakije, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Naast een aantal LP’s heeft het Westfries Mannenkoor inmiddels 7 CD’s op zijn naam staan. Het repertoire op deze CD’s is veelzijdig. Muziek van vele componisten en in vele talen heeft zijn weg gevonden naar deze CD’s. Naast de bekende mannenkoorwerken zoals bijvoorbeeld “de 12 rovers” heeft het koor ook vele andere genres op het repertoire staan. Van Nederlandstalige volksliedjes via Schubertliederen en operakoren tot musical: het koor zingt dit allemaal. Sinds het midden van de jaren negentig treedt het koor ook op met het speciaal voor het Westfries Mannenkoor geformeerde vrouwenensemble Westfrisia. Hierdoor werd het mogelijk nieuw opera-, musical- en oratoriummuziek uit te voeren. De jaarlijkse Kerstconcerten in de Oosterkerk in Hoorn zijn mede hierdoor een zeer gewild muzikaal hoogtepunt van de kerstdagen in Westfriesland geworden.

Het Westfries Mannenkoor heeft met vele grote namen uit de (Nederlandse) muziekwereld opgetreden. Zo waren er optredens met Hélčne Versloot, Wilma Driessen, Ellen van Haaren, Lenny Kuhr, Madeline Bell, Gerard Groot, Iwan Rebroff, Jard van Nes, Marco Bakker, Frits Landesbergen, Henk Poort, Glennis Grace en Liesbeth List. Daarnaast was het Westfries Mannenkoor het vaste begeleidingskoor van Caroline Kaart toen zij voor de AVRO-tv een aantal succesvolle TV-shows gemaakt heeft. In 1995 is de historie van het Westfries Mannkoor vastgelegd in het boekje “Het Westfries Mannenkoor, om zo te zegge...” ; een uitgave ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van het koor. Een indrukwekkend hoogtepunt in de rijke geschiedenis van het koor is het optreden tijdens de markeringsdienst ter herdenking van de legionella-slachtoffers van de Westfriese Flora.

Het Westfries Mannenkoor repeteert wekelijks in de Ned Hervormde Kerk te Wognum. De leden van het koor komen niet alleen uit heel Westfriesland, maar komen uit een groot deel van Noord-Holland: Het koor treedt zowel binnen als buiten Westfriesland met veel succes op.

Bij gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het Westfries Mannenkoor in november 2005 besloot het koor weer een nieuwe weg in te slaan, overigens zonder de oude vertrouwde klanken te verwaarlozen. Meegaand met de muzikale ontwikkelingen heeft het koor de landelijk bekende componist en arrangeur Bob Zimmerman opdracht gegeven repertoire te schrijven voor het jubileum. Hij heeft daarop voor het koor een aantal medleys van bekende en onbekende songs geschreven die op het jubileumconcert van 26 november 2005 hun premičre hebben gehad. Het koor werd daarin bijgestaan door het vrouwenensemble Westfrisia en een speciaal samengesteld combo onder leiding van Bob Zimmerman zelf. De medleys bestaan uit stukken uit Porgy en Bess van Gershwin; The West Side Story van Bernstein; Een aantal bekende Franse chansons van Gilbert Becaud, Jacques Brel, Michel Legrand, Edith Piaf e.a.; het door Bob Zimmermann tot een wereldhit gearrangeerde Adios Nonino van Astor Piazolla (vooral bekend van de tranen op het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima); Filmmuziek uit James Bond, the Pink Panter, maar ook van Ennio Morricone (once upon a time in the west); Singin’in the Rain; Dancing Queen van Abba; Land van Maas en Waal van Boudewijn de Groot; Op een mooie pinksterdag van Annie M.G.Schmidt en Harry Bannink en vele, vele anderen. Dit repertoire werd een groot succes. Daarop heeft het Westfries Mannenkoor nogmaals een opdracht verstrekt aan Bob Zimmerman, nu voor het arrangeren van een rijke bloemlezing uit de Europese kerstmuziek. Wederom in de vorm van medleys worden alle windstreken van Europa muzikaal bezongen met hun eigen kerstliederen. Tijdens het kerstconcert van 2008 werd deze kerstsurprise voor het eerst uitgevoerd. Het Westfries Mannenkoor blijft daarmee een koor dat u steeds weer verrassende concerten biedt. Het Westfries Mannenkoor bestond in 2010 65 jaar. En ondanks deze respectabele leeftijd, denkt het koor nog lang niet aan ‘rustig aan doen’. Integendeel, vanaf 2011 slaan we opnieuw andere muzikale wegen in, die we weer met veel voldoening aan ons publiek zullen presenteren onder leiding van de nieuwe dirigent Wietse Stuurman, die op 30 april in Medemblik zijn debuut maakt bij het Westfries Mannenkoor als dirigent. André Kaart op, die 34 jaar lang het koor in tal van gedenkwaardige concerten heeft geleid heeft na de kerstconcerten 2010 de leiding overgegeven aan Wietse Stuurman. Hans Weenink is vanaf 2011 de vaste begeleider van het Westfries Mannenkoor.

Met dirigent Wietse Stuurman is het koor nieuwe wegen ingeslagen, zonder de oude wegen te vergeten. Wietse Stuurman is naast dirigent ook (en vooral) componist en heeft reeds diverse werken voor het koor geschreven. Naast zijn eigen hedendaagse werk zingen we ook stukken van hedendaagse componisten als Arvo Pärt en Morton Lauridsen. Daarnaast staat tegenwoordig veel opera op het repertoire en natuurlijk de echte Slavische mannenkoormuziek.

In 2015 bestaat het Westfries Mannenkoor 70 jaar. Dat vieren we met een spetterend jubileumconcert met het thema ‘Verdi versus Wagner’. Ter gelegenheid daarvan is het Westfries Mannenkoor uitgebreid met een flink aantal projectzangers, die dit jubileum zingen mee willen maken. Dirigent Wietse Stuurman heeft voor deze gelegenheid een aantal werken van Verdi en Wagner opnieuw gearrangeerd en samengevoegd tot verrassend nieuwe bijzondere werken. Het jubileumconcert wordt uitgevoerd op zondag 27 september 2015 in de Oosterkerk te Hoorn. In de diverse concerten naar dit jubileum toe zal af en toe een tipje van de sluier worden opgelicht door een aantal werken van Verdi en Wagner alvast uit te voeren.

Het Westfries Mannenkoor – een toonaangevend gezelschap – ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Verdere info te verkrijgen bij Hans van Niekerk (0229-243192 of 06-15022517)

Zie ook onzew website www.westfriesmannenkoor.nl of onze Facebook pagina (www.facebook.com/westfries.mannenkoor)