Op onze website willen wij geregeld aandacht besteden aan leden van het koor. Deze keer is dat: Joop van der Ros

Net zo verrassend als het voor Joop van der Ros was dat het Hare Majesteit had behaagd hem tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau te bevorderen, was ook zijn lid worden van het Westfries Mannenkoor. Dat de lintjesregen niet aan Joop voorbij ging was gelegen in het feit dat hij als arts werkzaam was geweest bij de GGD West-Friesland als school- en jeugdarts, en daar zijn loopbaan beëindigde als directeur. Daarnaast deed hij binnen en buiten zijn werk veel voor de (jeugd)gezondheidszorg. Tevens had hij de functie bekleed van voorzitter van de postzegelclub IV Philatelica Hoorn en omstreken.

Zijn entree bij het Westfries Mannenkoor had indirect ook te maken met de gezondheidszorg. In september/oktober 1984 werd Joop door de secretaris van het koor, Gré Mooij, gevraagd of hij zitting wilde nemen in een comité, dat het mogelijk moest gaan maken dat een zieke inwoner van Polen een noodzakelijke operatie kon ondergaan. Daarvoor stond onder andere in Leiden een benefietconcert op het programma. "Dat concert vond ik aardig en ik nam het besluit om lid te worden", aldus de tweede tenor, die het tijdens zijn jeugd op de middelbare school tot bariton had gebracht.

"André (Kaart, dirigent) vond echter dat ik bij de tweede tenoren thuis hoorde. Ik was echter niet muzikaal, maar door de dirigent leerde ik ontzettend veel. Niet alleen opera's, maar ook Schubert-melodieën. En niet te vergeten Bach. Niet altijd eenvoudig, want vroeger thuis waren we geen zangers. Mijn vader was dominee, en als er tijdens een dienst gezongen werd draaide hij de knop van zijn microfoon dicht. Maar gelukkig had ik op het christelijk Revius-lyceum in Doorn goed leren luisteren."

Van zijn lidmaatschap van het Westfries Mannenkoor heeft Joop geen spijt. "Een leuk, sociaal koor. Een vriendenclub van hoog tot laag", is de typering die Joop het koor meegeeft. "Van André blijf ik nog steeds veel leren. Voor mij blijft het een onderzoekingstocht in een dik boek dat regelmatig open gaat."

Tot een ander koor heeft Joop zich nooit aangetrokken gevoeld. Hij hoopt nog lang lid te blijven van zijn koor. "De donderdagavond (repetitieavond) is voor mij heilig", laat hij weten. "Daar moet alles voor wijken. Dat was al het geval in mijn actieve, werkzame periode. Ik kreeg ze soms zo gek dat vergaderingen zelfs werden verzet." Over een actief lid gesproken.